Substanta activa : clomifen citrat
Denumiri comerciale : Clomiphene citrate, Cyneric, Clomid, Clostilbegyt
Clomid, in medicina generala, se prescrie de obicei pentru stimularea ovulatiei la femei. Este un stimulant ovarian nonsetroidial. Actioneaza prin interactiunea cu receptorii estrogeni, deseori intr-un mod antagonist, in diferite tesuturi din corp, precum: hipotalamus, glanda pituitara, ovare, vagin, colul uterin. Un aspect important este ca acest medicament se va opune feedback-ului negativ generat de estrogen asupra axei hipotalamus-pituitara-ovare, marind productia de gonadotropine (LH si FSH). Asta face ca fertilitatea sa creasca.
Practic, Clomidul este o forma sintetica de estrogen, similar ca structura cu tamoxifenul. La barbati, actioneaza ca un antiestrogen partial, putand preveni unele efecte nedorite ale steroizilor care se aromatizeaza, dar este mai slab decat Proviron, Nolvadex sau Teslac. Faptul ca ridica nivelele LH-ului si FSH-ului duce la cresterea productiei de testosteron endogen. Acest efect este benefic mai ales la finalul unei cure de steroizi, cand productia proprie de testosteron este foarte scazuta. In acest caz Clomidul este cel mai eficient combinat cu tamoxifen. Pentru ciclurile de steroizi dure si indelungate se adauga si HCG. Daca nivelul testosteronului nu este readus repede la normal, se inregistreaza scaderi mari in marime si forta.
ATENTIE: unii pacienti folosind clomifen citrat au experimentat tulburari vizuale, precum blurarea vederii, pete sau flasuri. Aceste simptome apar de regula la doze mari, si dispar dupa cateva zile. In unele cazuri rare aceste simptome au persistat si dupa intreruperea administrarii, nefiind reversibile. Aceste efecte vizuale interfereaza cu condusul vehiculelor!
Daca apar aceste simptome intrerupeti imediat uzul si nu mai folositi niciodata clomifen citrat.
Efectele adverse sunt rare, Clomidul fiind bine tolerat, de regula. Pot aparea inrosiri ale anumitor zone sau bufeuri de caldura (la 10.4% din utilizatori), discomfort abdominal (5.5%), greata/voma (2.2%), simptome vizuale (1.5%), dureri de cap (1.3%).
Administrarea pentru efectul antiestrogen se face in doze de 50-100 mg/zi, dar de regula este preferat in acest scop sa se foloseasca tamoxifenul. Mai des utilizat este in doze de 50-100 mg/zi timp de 30 de zile dupa incheierea ciclului, pentru a readuce productia prorpie de testosteron. Se foloseste mai ales in conjunctie cu alte medicamente, in terapia post ciclu.
In Romania, se gaseste in mai toate faramciile, fiind eliberat pe baza de prescriptie medicala, sub denumirea de Clostilbegyt.